Cumartesi, Eylül 30, 2006

Havalar soğudu mu gelsin şerbetli tatlılar!

Saray Halkası
Havalar soğudu mu artık tatlıların, hem de ağırca diye nitelendirdiğimiz tatlıların arzıendam etme zamanları da gelmiştir. Kilolara da çokça katkısı olan bu nefis tadlarımzıdan nasıl da vaz geçeriz... Abartmayız yahu... iki günlük dünya... Dışaıdaki tatlılar malum... Her yerden yiyamiyoruz... Evde yaptığım da enazından içine ne koyduğumu biliyorum... Şimdi hiç tatlı yapmasam.. Ee benim delikanlılar bu defa dışaıdan bu gereksinimlerini karşılıyorlar... Çok sık da olmasa bu gibi tatlıları evde yapmalı diyorum...
İşte Saray Halkası


Öncelikle 2 bardak suyu bir tencerede kaynatıyoruz.
5o gram tereyağını da kaynayan suya koyup ardından yavaşça 2 buçuk bardak unu ekleyerek oluşan hamuru pişirmeye devam ediyoruz. pişen hamuru soğuması için bir kenara alıyoruz. Bu arada 3 bardak şekere 2 bardak su ve limon koyup şerbeti kaynatıp soğutuyoruz.
Soğuttuğumuz hamura 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı nişasta, 1 tatlı kaşığı irmil ve bir fiske tuz katarak karıştırıyoruz. Ardından 3 ya da 4 yumurtayı teker teker yedirerek hamura ekliyoruz.
Geniş ve derin bir tavaya bolca sıvıyağ koyuyoruz. Ellerimizi çok az yağlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Yuvarlayarak ortasından bir delik açıyor ve bunu büyütüyoruz. Bu halkaları soğuk yağın içine bırakıyoruz. Tavanın içi hamurlarla dolunca orta ateşde kızartıyoruz. Yağlarını süzüp aldığımız hamurları hemen soğuk şerbete atıyoruz. Çok bekletmeden sevis tabağına alıyoruz. Üzerini olanaklarınız ölçüsünde süsleyebilirisiniz. Antep fıstığı, hindistan cevizi, ceviz, fındık... Ben fındık ve tarçınla süsledim...
Afiyet olsun!

2 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Şirinciğim çok hoş bir tatlı. Haklısın dışardan alınanlar çok ağır oluyor, yağı nedeniyle.Geçenlerde Oktay Ustanın tarifini izlemiştim, emekli ama nefis oluyor.Ellerine sağlık, pek güzel olmuş.Sevgilerimle

hulyalar dedi ki...

cok ilginc ve guzel buldum sayfani,gezinirken rastladim..istanbullu oplmakla ilgili yazdigin kucuk baslik beni dusundurttu en cok...
basarilar