Pazartesi, Aralık 25, 2006

Paskalya Çöreği



Canımız bir paskalya çekti bu pazar... Kimin çekmez değil mi? En benim canım hiç de çekmez diyenler fırına konup da kokusu çıkmaya başlayınca kedi gibi dolanmakta olurlar mutfak çevresinde:) Sözü uzatmadan tarifini vereyim... Deneyin derim... Benim ki denenmiş de denenmiş bir tariftir... Sonuçtan memnun olacaksınız!


1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1 paket kuru maya
100 gr. Tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta
8 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı mahlep
alabildiği kadar un
1 tutam tuz
Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürülmek üzere ayıralım!

Un dışında diğer tüm malzemeyi derince bir karıştırma kabında güzelce karıştıralım... Adı üzerinde karıştırma kabıJ
Alabildiği kadar un ekleyelim ama işin püf noktası da burada... Oldukça yumuşak bir hamur elde edelim... Asla kulak memesi yumuşaklığında değil... Çok daha yumuşak... aksi halde çok sert bir paskalya çöreğiniz olur! Elde ettiğiniz yumuşak hamurun üzerini streçle sararak bir süre bekletmeye bırakın... Ortam ne kadar sıcak ise hamur da daha kolay mayalanacaktır! Ben bu konuda bir süre tutamıyorum ne yazık ki... gidip gelip bakıyorum... En azından bir saat gerekiyor... Bir bakıyorum ki kabarmış hamur; tamam diyorum. Elimi hafifçe unlayarak hamurdan parçalar koparıyorum... Bu parçaları dilediğiniz gibi şekillendirebilirisniz... Top top olabilir, örgü olabilir...
Ben uzatığım üç parçayı örgü örerek geleneksel paskalya biçimini vermeyi seçtim... Yağlı kağıt yaydığım fırın tepsisinde bir süre daha beklemeye aldığım hamurların üzerine yumurtya sarısı sürerek 200 derecede fırına koydum... Kabarıp da üzeri narlar gibi kızarınca da fırından çıkardım!
Yapabilip de yiyenler olusa şimdiden afiyet olsun!
Ha unutmadan şunu da not düşmeliyim! Üzerini file fındık ya da cevizle süslerseniz daha güzel olur... Ben o anda elimin altında olmadığından kullanamadımL


4 yorum:

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Şirin ellerine sağlık canım.Mayalı hamurları istediğim gibi yapamıyorum, yine de tarifini not aldım. Çok güzel gözüküyor. Ertesi güne kaldığında bayatlıyormu merak ediyorum.Afiyet olsun canım. Sevgiyle ve sağlıkla kal.

NAZLICA dedi ki...

Şirinciğim yine ben. 2006 bloğuna yorum bırakmak istedim bir türlü başaramadım. Blogcu olmadığım içinmi acaba? İlk defa oluyor.Sevgilerimle.

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Şirin;Sağlıklı, başarılı yeni bir yıl ve mutlu bayramlar diliyorum. Sevgilerimle.
Not: Blogcu beni kabul etmiyor, artık buradan yorum bırakabileceğim:(

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Sirin,
Yeni yilinizi ve Bayraminizi kutlar, tüm dileklerinizin gerceklesmesini dilerim. Sevgiler Sonia...