Pazartesi, Kasım 28, 2005

lalanga




LALANGA
Bana çocukluğumun İstanbul'unu, vefayı, cefayı ve tevvekkülü hatırlatan bir tatlı....
Önce tarini vereyim... Daha sonra tarihçesini de anlatacağım...
Bu arada gazeteci Leyla Tekül'ün kulaklarını çınlatmadan edemeyeceğim. Özel televizyonun ilk zamanlarında piyanosunun başına geçip "lalanga, lalanga" diye adına bir şarkı bile yapmıştı. Tarihe not düşelim; derim...

Hamuru için: 2 bardak un, 3 adet yumurta, su, 1 tutam Tuz 1 bardak sıvıyağ...

Şurubu için: 3 su bardağı şeker,1 tatlı kaşığı limon suyu, 1,5 su bardağı su...




Malzemeler ; Un, 3 yumurta, tuz ve yeteri kadar su ile lokma hamurundan daha sulu, boza kıvamında bir hamur yapılır. Hamur iyice çırpılırve ardından ağzı kapatılarak 30 dakika kadar dinlendirilir.

Bu arada şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Üstüne limon suyu da ilave edilerek şerbet hazırlanmış olur.

Elde edilen hamur bol sıvıyağ içerisinde her iki tarafı da güzelce kızartılır.
Kızartılan ve yağları süzülen hamurlar şerbetin içine alınır.

Servis yapılırken üstüne ceviz içi ve kaymak konabilir.
Afiyet olsun......

2 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Bir yeni blog arkadaşımız oldu, sevindim.
Lalanga benim hayatımda çok mühimdir. Bir zor zamandı ki ne zor, bir o kadar da çok mutlu ve güzel. Yapabildiğimiz tek tatlı buydu, paramız buna yeterdi. Anılar ahhhh...

esintiler... dedi ki...

Ben de babamdan öğrenmiştim bu tatlıyı... Kendi mezelerini hazırlarken mutfakda bizleri de mutlu etmek için arada derede yapıverirdi lalangayı.. Beni hep geriye anılara götürür bu tatlı... Gerçekten de oldukça mütevazi bir tatlı. Üstelik sizin gibi bir üstadın dikkatini çekebildiysem ne mutlu bana... Anılarımızda da ortaklık varmış demek; birçok konuda olduğu gibi...